Çin Vizesi Danışmanlığı
Çin vizesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Çin’e seyahat etmek için alması gereken vizedir. Çin vizesi 4 farklı türe ayrılır. Bunlar; diplomatik vize, nezaket vizesi, hizmet vizesi ve normal vizedir. Normal vizeler ise farklı kategorilere ayrılır:
Çin Turist Vizesi (L Vizesi): Çin turist vizesi, Çin’e turistik veya aile ziyareti gibi kişisel amaçlar için seyahat etme isteyenlerin başvurması gereken vizedir.
Çin İş Vizesi (F Vizesi): Çin’i iş amaçlı ziyaret etmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına verilen vizedir. Vizenin süresi en fazla 6 aydır.
Öğrenci Vizesi (X Vizesi): Çin’de 6 aydan daha uzun bir süre eğitim veya staj amacıyla kalmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına verilen vizedir.
Çalışma Vizesi (Z Vizesi): Çin’e çalışmak için gelen kişilere, bu kişilerin eşleri ve reşit olmayan çocuklarına verilen vizedir.
Mürettebat Vizesi (C Vizesi): Çin’e iş için gelen gemi, tren gibi uluslararası araçlarda çalışan kişilere verilir.

Gazeteci Vizeleri (J-1, J-2 Vizesi): Çin’de ikamet eden yabancı uyruklu gazetecilere, onların eşleri ve reşit olmayan çocuklarına J-1 vizesi verilir. Geçici olarak Çin’i ziyaret eden basın mensubu yabancı uyruklu kişilere J-2 vizesi verilir.
Transit Vize (G Vizesi): Bir ülkeye yolculuk ederken Çin üzerinden geçen ve Çin havaalanında 24 saatten fazla kalması gereken kişilere verilir.
Daimi İkamet Vizesi (D Vizesi): Çin’de kalıcı olarak ikamet etmek isteyen kişilere verilir.
Çalışma (Z) Vizesi, Öğrenci (X) Vizesi, Daimi İkamet (D) Vizesi veya Daimi Gazeteci (J-1) Vizesi ile Çin’e seyahat eden kişiler, ülkeye giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde yerel kamu güvenlik kurumlarına başvurarak oturma izni almalıdır.
Çin Vizesi ve Özellikleri
Çin vizelerinin, geçerlilik süresine ve Çin’e giriş sayısına göre çeşitli özellikleri vardır.
Çin vizesi geçerlilik süresi, vizenin düzenlendiği tarihten verilen tarihe kadar Çin’e giriş yapma için kullanılır. Geçerlilik tarihi, Pekin saatine göre belirlenir. Çin vizesinde girişler kısmı ise kişinin Çin’e kaç kez giriş yapabileceğini gösterir. Çin’e giriş hakkı dolduğunda, yeni bir vize için başvurmak gerekmektedir. Çin vizesinde kalış süresi ise kişinin Çin’e girişinden itibaren hesaplanan, kişinin Çin’de ikamet edebileceği gün sayısını ifade eder. Çin’e seyahat eden bir kişi, vizesinde izin verilen süreden daha uzun süre Çin’de kalmak istiyorsa, vize süresi dolmadan Çin’deki yerel kamu güvenlik kurumlarına başvurarak bu süreyi uzatabilmektedir.
Çin’e Vizesiz Giriş
Yabancı uyruklu bir kişi, aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşıladığı durumlarda vizesiz Çin’e girebilir:
Doğrudan Transit ile Çin’e Vizesiz Girme
Başa bir ülkeye giderken Çin’de en fazla 24 saat kalacak olan yabancı uyruklu yolcular Çin vizesi almadan ülkeye giriş yapabilir. Bunun için kişinin uluslararası bir seyahatte geçerli biletinin olması gerekmektedir.
Şanghay’dan Çin’e Vizesiz Girme
Bazı ülkelerin vatandaşları, Çin’e Şanghay’dan giriş yapmaları ve Şanghay’da 48 saatten fazla kalmamaları durumunda vizeden muaftır. Bu kişiler havaalanından ayrılabilir, ancak Çin’e Şanghay Hongqiao Uluslararası Havaalanı veya Şanghay Pudong Uluslararası Havaalanı üzerinden giriş ve çıkış yapmalıdırlar. Şanghay’dan vizesiz giriş yapabilecek ülkeler ise; Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya ve Lüksemburg’dur.